Akronim Bagi Jenama Rokok

Dulu-dulu, terselit jugalah sketsa bagi jenis-jenis rokok yang terdapat di Malaysia.  Aku pun hairan dan takjub dengan kegeniusan dan ke-kreatifan otak-otak para perokok tegar ni.

Masa belajar dulu adalah beberapa akronim yang diciptakan oleh guru untuk menyenangkan kami mengingati sesuatu perkara.  Contohnya :

Warna-warna pelangi dari atas ke bawah.

Merah / Jingga / Kuning / Hijau / Biru / Indigo / Unggu / = Michael Jackson Kena Hentam Balik India Utara

Dan yang menghairankan jugak lagi, bulan puasa ni bolehlah pulak aku dulu berhenti seketika menghisap rokok.  Tapi bila time berbuka tu jangan cakaplah, kadang-kadang rokoklah yang menjadi habuan buka puasa dahulu.  Kalau hari-hari biasa, kalau tak makan mesti rasa lembekkk semacam jer berbanding dengan hari-hari kita berpuasa.  Tak kiralah di bulan Ramadhan atau di bulan-bulan yang lain.

Mungkin segalanya bermula dengan niat

Hari ini dah masuk hari yang ke-6 … saja nak peringatkan.  Bagi yang dok puasa tu janganlah lupa niat di malam harinya.  Kang sia-sia puasanya nanti.  Hehe

Dalam dok laloq-laloq sedutan asap rokok, adalah kawan-kawan yang memperkenalkan akronim bagi jenama rokok.

D . U . N . H . I . L . L . =  DUNIA UMPAMA NERAKA, HIDUP INI IBARAT LAYANG-LAYANG

Gambar internet

Yang ini agak kasar, sorry !

M . A . R . L . B . O . R . O .MANUSIA AKAN RAMAI LAGI BILA ORANG ROGOL ORANG

Yang lain-lain tu dah lupa, bagi geng-geng perokok yang ada nak tambah menyerikan suasana.  Silakan.

*  Dulu-dulu, rokok aku boleh beli, tapi lighter tolong pulang balik bila pinjam tu … jangan buat harta!! Hehe

About these ads

~ by razifembi on August 26, 2009.

28 Responses to “Akronim Bagi Jenama Rokok”

  1. Dulukan ada jenama Rokok Gudang Garam ( skrg ada lagi ke? )

    Saya tak marah dengan orang yg merokok , itu hak dia ..
    Tapi saya sangat marah dengan bau asap rokok . itu melanggar hak asasi saya ..

    So.. Jangan merokok di ditempat awam . Terima Kasih ..

  2. “merokok membahayakan kesihatan”..

  3. merokok membahayakan kesihatan.

  4. Pernah dengar jugak dulu2 orang kasi makna akronim jenama2 rokok ni… saya pun lupa apa makna akronim2 yang laim.

    Memang kreatif otak orang ni.

  5. Salam bro,

    Lazimnya, akronim yg orang lain mudah nak ingat ni akronim yg ‘ngarut-ngarut’.

    Orang yg belajar medic, kalau nak hafal formula, teori atau fakta yang skit punya panjang, mereka create akronim yang lagi ‘mengarut’. Hehehe.

  6. hahaha bro!
    myb sbg ingatan spy sudah2la tu merokok hik3 lalala5

  7. rokok? aku hisap salem elite…

  8. heran jugak ye bila pose buleh plak dorang tak merokok di siang hari, buleh pulak tahan.

  9. korang dah suka sgt ngan rokok tu..isap je lah
    ajal maut di tangan tuhan
    cth nya arwah bapak sy..dia sendiri yang cakap..
    aku isap rokok dr muda lagi…tp umur nya tetap panjang..smpi 82 thn baru meninggal..& bukan pun sebab sakit2 kerna isap rokok..

  10. aritu tokwan aku call. bunyi cam excited je.
    skali dia kata, “start sabtu ni tokwan berenti rokok. tp siang je”
    dlm ati aku, aishh.. mujur aku tau sabtu ni mmg start posa.

  11. kalau posa boleh maknanya boleh berenti bro dari isap rokok

  12. salam ziarah kembali..salam kenal..thanx singgah blog saya, singgah le lagi yer..selamat berposa =)

  13. hehe, buat insan-insan yang tak gemar perokok, ya, kami tau merokok tu membahayakan kesihatan, tapi cuba anda pikirkan sejenak, masih banyak lagi faktor membahayakan kesihatan..

    Sebagai perokok tegar, mai saya jawab ya..

    Tapi saya sangat marah dengan bau asap rokok . itu melanggar hak asasi saya .. – kami punya hak asasi yang sama, cuma segelintir sahaja yang tak paham bahasa..even saya pun kalau tengok orang depan saya cover2 hidung, saya akan jauhkan diri dari dia..masih ada hormat :D

    merokok membahayakan kesihatan. – ajal maut ditangan tuhan, walaupun seseorang itu tidak menyentuh rokok, dia masih berpotensi menghadapi pelbagai penyakit, tak gitu?

    heran jugak ye bila pose buleh plak dorang tak merokok di siang hari, buleh pulak tahan. – ini bermakna kami tahu apa yang kami buat, tahan sebab puasa :D kami juga insan seperti kamu

    tp umur nya tetap panjang..smpi 82 thn baru meninggal..& bukan pun sebab sakit2 kerna isap rokok.. – btul tak apa yang aku cakap..

    kalau posa boleh maknanya boleh berenti bro dari isap rokok – bukan bulan posa pun bley berenti..kasi eksiden ja macam bro razif (dia punya pengalaman)..

    buat semua, kami juga insan seperti anda..kami bukan penyamun, kami bukan perogol, kami bukan pencabul, kami bukan bersifat perkauman, kami bukan penjenayah, kami hanya perokok tegar :D dan hanya segelintir perokok tegar yang mempunyai hormat kepada orang lain ;)

    PALLMALL – Pak Ang Lari Laju, Mak Ang Lagi Laju – takdak kena mengena dengan yang hidup ataupun yang telah meninggal dunia..

    • tekan peruttttt … sakitttt !!! wakakakakaka…

      PALLMALL – Pak Ang Lari Laju, Mak Ang Lagi Laju …

      Terima kasih Hadi … kreatif sungguh otak perokok tegar!!

      Tabikk springggg …

  14. xnak merokok

    ….…..♥..lovel…♥
    .…..♥..lovelovelo…♥
    …♥..lovelovelove….♥
    ..♥.lovelovelovelove…♥……………♥….♥
    .♥..lovelovelovelovelo…♥………♥..lovel….♥
    ♥..lovelovelovelovelove…♥…..♥…lovelovelo♥
    ♥.. lovelovelovelovelove…♥….♥…lovelovelo.♥
    .♥..lovelovelovelovelove…♥..♥…lovelovelo…♥
    ..♥…lovelovelovelovelove..♥…lovelovelo…♥
    …♥….lovelovelolovelovelovelovelovelo…♥
    …..♥….lovelovelovelovelovelovelov…♥
    ……..♥….lovelovelovelovelovelo…♥
    ………..♥….lovelovelovelove…♥
    ……………♥…lovelovelo….♥
    ………………♥..lovelo…♥
    …………………♥…..♥
    …………………..♥..♥
    ……………………♥

  15. oh ya… nie ada hadiah bagi sapa2 yang rasa dirinya perokok tegar

  16. CAMEL = ciuman aku membuat engkau lena

  17. PALL MALL – Peluk Abang Lemah Lembut Membuat Adik Letih Lesu

    KENT – Konek Engkau Naik Tak, Tak Naik Engkau Kata

    bekasperokoknegara

  18. S -skali
    A-aku
    L-libas
    E-engkau
    M-men0nggeng

  19. Membeli
    Adalah
    Rugi
    Lebih
    Baik
    Operasi
    Rokok
    Orang

  20. Wa
    Ingat
    Nak
    Stim
    Tapi
    Orang
    Nampak

  21. Selesa
    Anwar
    Liwat
    Engkau
    Menonggeng

  22. ada yg 11 thun pon dh merokok ihihihihihihihih

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: