Jalan-jalan 1 : Kedai Buku Terpakai

Salah satu kedai buku yang menjadi kegemaran aku untuk mendapatkan buku atau majalah.  Tapi jangan harap nak ada penghawa dingin macam kat kedai buku MPH, Popular atau Border.  Kalau kat Border QBay tu, siap bley lepak minum starbuck, lepak guna lappy dan baca buku lagi.

Terletak di Jalan Penang, atau kalau sesiapa yang pernah pergi membeli jeruk buah pala atau jeruk salak sudah pasti biasa dengan Chowrasta, salah satu tempat persinggahan bagi pelancong-pelancong untuk menbawa balik buah tangan.

Kedai buku terpakai ini terletak di tingkat dua bangunan Chowrasta tersebut.

Bagi sesiapa yang tidak pernah pergi ke sini, lokasi kedai buku terpakai ini terletak di hujung bangunan kedai ini.  Semua peniaga buku di sini terdiri daripada mamak-mamak.  Kalau tak biasa datang, tak selesa jugaklah bila melihat pandangan tajam mereka . . . dahlah tempat pun gelap-gelap semcam ja.

Kat sini memanglah banyak buku-buku dan majalah-majalah.  Buku-buku kat sini terdiri dari zaman P.Ramlee hingga ke sekarang.  Memang banyak !

Tapi yang menjadi masalahnya ialah buku-buku ini tidak disusun dengan kategori yang sama.  Hanya segelintir kedai sahaja yang menyusun buku-buku mereka dengan baik.  Yang lain, masyaAllah …

Anggap sahaja sebagai satu senaman yang menyihatkan leher dan pinggang kita.  hahaha … bagilah senaman regangan sikit kat leher dan pinggang, lama sangat dah dok menatap skrin komputer tuh.

Kat sini bukan sahaja ada buku-buku terpakai, tapi banyak juga buku-buku baru.  Tu yang buat aku pelik sikit.  Kata mamak di situ, ada buku-buku baru kat situ kerana pemilik-pemilik kedai buku terpaksa menumpang letak buku-buku mereka kerana tiada ruang lagi di kedai mereka.  Aku dengar jer la …

Sebelum balik tu, aku terjumpa buku Jungles Jokes dan Sang Kancil Series – Malaysian Folk Tales.  Dua-dua buku ini dihasilkan oleh saudara Jaafar Taib.  Harganya? Tak sampai RM50.00 … apa lagi, terus aku sapu!

Sebuah lagi kedai buku terpakai ialah di jalan Chulia.  Kebanyakkan buku di sini ialah novel-novel Inggeris.  Ada yang dijual dan ada yang disewakan.  Keadaan buku-buku di sini lebih teratur dan tersusun.

Buku-buku novel Inggeris lebih banyak terdapat di sini kerana pelancong-pelancong luar negara akan menjual buku mereka kepada peniaga-peniaga buku terpakai sebelum balik ke negara mereka.  Dan kebanyakkan pelancong-pelancong yang tinggal di kawasan lebuh Chulia kebanyakkan tinggal untuk satu jangka masa yang lama.

Hotel-hotel murah terdapat di kawasan ini dengan harga RM30 semalam dan di kawasan ini juga kalau sekali tengok dah macam Hong Kong.  Al-maklum lah Ketua Menteri P.Pinang dari dulu sampai sekarang dah memang Cina.

Pelancong-pelancong ‘backpackers’ kelihatan di sana sini.  Banyak yang kelihatan tak terurus . . . yang tengah tonggang bir, yang sedang mengayat ‘ayam-ayam’ pun ada.  Sekali pandang macam kutu grahak pun ada . . .

Tapi . . .

sekutu-kutu grahak depa,

buku pasti ada di tangan …

mungkin bukan kutu grahak

tapi

kutu buku …

Advertisements

~ by razifembi on August 21, 2009.

41 Responses to “Jalan-jalan 1 : Kedai Buku Terpakai”

  1. dekat penang ke? best gile kedai buku ni. heaven. kat ipoh, ada jugak. novelhut. tapi xla sepadat yang ni. stakat ni penah jumpa 2bookstores je yang jual buku terpakai. 1 kat ipoh. 1lg kat amcorp mall pj.

  2. selamat berpuasa …semoga semua berjalan dengan lancar…

  3. salam bang~
    tak sangka kat malaysia ada gak camni~
    ingat kat indonesia je ada~

  4. teringat nasi kandaq masa duduk kat penang dulu

  5. wahhhh…
    nk kena pi ni..
    mesti bnyk buku2 lama…
    best3… 🙂

  6. banyaknya buku. sempit plak tu. tak panas ke. tapi mesti penggemar buku tak lepaskan peluang ke kedai ni kan…

  7. menarik tu. Kalau dapat cari buku vintage memang best! Kalo aku gi Penang, hang bawak aku gi situ wokey!

  8. salam.. pergh syoknye de kedai buku macam ni.. nampak macam baru pun de gak.. teruja ngan buku incek razif beli tu.. nak pinjam boleh.. hehehe.. (^__^)

    selamat menjalani ibadah puasa..

  9. Encik Razif, boleh bagi peta jalan nak ke Chowrasta tu? Ahaa dah berzaman teringin nak pegi tapi tak jumpa jalan.

  10. anak2 kita tak pg pon beli buku.
    ntah2 kt rumah pon takdak baca buku.

  11. salam bro razif!
    di mana kedai ni???
    Chowsrata mcm mengamit2 je aku ke sana hik3
    katakanlah di KL hahahaha

  12. Memang tgh cari kedai2 buku 2nd nie. Hehehee.. Baru ada minat nak membaca.. Apa pun, nie kat penang.. Ada kwn2 tau area k.l or Putrajaya..

  13. ‘kutu grahak’ tu lawak la…..mcm dlm buku komik ayat tu…
    akak kalau jumpa kedai buku mcm ni, konpem laki mengeluh tunggu kat luar…
    bila la nk pi Penang ni?

  14. membaca seluruh blog, cukup bagus

  15. Saya mencari buku terpakai Travel Guide Perth / Melabourne / Sydney / Australia. Kat mana ek boleh dapat

  16. best!

  17. Semasa aku dok d Ipoh dulu selalu gak lepak kat Novelhut…

  18. Harap ini boleh membantu :

    [img src=”http://picasaweb.google.com/cheramiche/LeaveYourOwnTrack?authkey=Gv1sRgCKPsqLio4tW9iwE#5537747781292270498″]

    ape pun time kasih atas info yg berguna. Next trip gi Penang sure akan jengok ke sini for sure.

  19. Harap ini boleh membantu :

    ape pun time kasih atas info yg berguna. Next trip gi Penang sure akan jengok ke sini for sure.

  20. Admiring the time and energy you put into your site and in depth information you provide. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed information. Fantastic read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

  21. I’m really enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Exceptional work!

  22. Hello are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any html coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

  23. Wow! This blog looks just like my old one! It’s on a completely different topic but it has pretty much the same layout and design. Excellent choice of colors!

  24. I want to thanks for the efforts you’ve got created in putting this on ink article. i’m hoping identical best work from you within the future still. if truth be told your creative writing ability has inspired me to get my own blog now. actually the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a fine model of it.

  25. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and everything. Nevertheless think of if you added some great pictures or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and clips, this website could certainly be one of the best in its field. Excellent blog!

  26. Hello there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m definitely enjoying your blog and look forward to new updates.

  27. Very Nice website. I recently built mine and that i was craving for some ideas and you gave me a number of. might i raise you whether or not you developed the web site by youself ?

  28. Real glorious info can be found on site here.

  29. Not long recognized about your web site and are still already reading along. I assumed i will be able to leave my initial comment. i don’t resolve what saying except that I’ve enjoyed reading. Nice blog. sick be bookmarking keep visiting this website very often.

  30. Hello! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m definitely enjoying your blog and look forward to new updates.

  31. Please let me know if you’re looking for a article author for your site. You have some really great articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested. Many thanks!

  32. Hello! thanks for the nice writing style. Keep it up!

  33. Assalamualaikum saya tengah cari buku terpakai: PRINSIP DAN AMALAN PERAKAUNAN AWALAN OLEH BARJOYAI BADAI PENERBIT PUSTAKA JOHAMI TAHUN 1981. JIKA ADA SILA HUBUNGI SAYA: JAMALIAH NO TEL: 0132531005

  34. awesomenya!!! nak pergi rasa….

  35. mohon share

  36. ni kwsn mn??

  37. Jealous nya…
    Bila nak sampai pinang ni…ermm

  38. I pay a quick visit day-to-day some websites and
    information sites to read posts, except this blog gives
    feature based articles.

  39. I blog often and I genuinely thank you for your information.
    The article has truly peaked my interest. I will bookmark your
    blog and keep checking for new information about once per week.
    I subscribed to your Feed too.

  40. admin,kedai buku terpakai di jalan Chulia sebela mane,sebelum komtarke selepas?aritu raye dah pegi chowrasta punye ni nak pegi cari kedai lain utk buku2 siri salma lamalah.ini page saye utk siri salma https://www.facebook.com/SiriSalmaMalaysia adeke buku salma ni kat kedai chulia tu?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: