Jom Famili : Acu Tak Marah Lahh

La budak ni . . . awat ‘buas’ sangatt niiii ?? Tak dengar cakap Paksu ( akula Paksu tu ).  Habissla . . . Habisla pokok cabai Paksu ” Jerkahhh aku kat anak sedara aku.

Aku jerkah main-main jer la, time raya-raya ni . . . Kang kalau aku betul-betul jerkah, mau aku pulak kena jerkah dengan abang aku pulak. ahakksss !!!

La a.a.a.a.aaa . . . . Muhamad Luqman Hakim!!  Keluar cepat, awatla Luqman ni tak dengar cakap Paksu niiie …?? ”  Marah aku lagi.

Luqman kan budak yang nakal ” Jawapan spontan dari anak sedara aku.

Aku terdiam . . . sambil mata aku dok melilau tengok pokok cabai aku yang sedang berbuah lebat.  Mana la tahu … kot-kot pokok cabai aku ada yang injure kena langgar dengan anak sedara aku ni.

Tak lama kemudian anak sedara aku ni datang ‘menempek‘ kat aku, merap-merap pulak.  Bila aku tengok dia, dah tak jadi nak ‘bebai‘ pulak . . .

Dia senyum kat aku walaupun aku masih ada riak-riak muka garang lagi.  Dia dok perhatikan aku dan masih senyum lagi sambil ‘menyendeng’ kat aku . . .

Last-last aku pun tersenyum juga . . .

Itulah anak sedara aku yang berumur 6 tahun.  Tu belum campur lagi ‘mafia-mafia‘ yang lain lagi.  Hehe.  Raya-raya ni memang terhibur dengan kerenah budak-budak.  Macam-macam ragam bila dah ramai-ramai berkumpul.

Siang tadi wife cerita pasal Luqman yang usik kamera aku masa aku takdak kat rumah masa hari raya aritu.

Jangan main kamera Paksu, Luqman …!! ” wife aku bagitau pada anak sedara aku.

Takpe . . . Paksu tak marah Luqman lahh ” Jawab anak sedara aku tu dalam dialek Johor bercampur-campur dialek Utara.

Mujurlah tak rosak apa-apa kamera aku ni.

Ada makcik-pakcik yang ‘kepala pusing’ dan darah naik tinggi sebab penangan pulut, rendang, ketupat . . .

dan ada pula makcik-pakcik yang ‘geleng-geleng kepala’ dan ada yang naik darah sebab ragam budak-budak . . .

* Selamat bertemu kembali selepas raya.  Harap semua teman-teman in a good condition … Dah pi check darah ker pakcik makcik …. gula ok ? kolestrol ok ? blood pressure (BP)  ok ?  dan lagi satu ….

WP ( Wallet Pressure ) ada ok kerrr pakcik makcik …??? hahaha  Assalamualaikum

Advertisements

~ by razifembi on September 24, 2009.

18 Responses to “Jom Famili : Acu Tak Marah Lahh”

  1. comel ye budak tuh…
    hehehehe

  2. Hehehehe.. Kembali aktif semula berblogging lepas membelasah ketupat rendang.. 🙂

    Time raya biasa la,anak buah, anak sepupu.. kalau dah main sama-sama, mulalah diaorang buat komplot, bikin orang dewasa naik darah kadang-kadang.. 😛

  3. tengok gaya pun dah nampak nakalnye. bdk2 baik pemalu biasanya. ni smgt je bgmnbr. hihihi

  4. Salam,

    Hahaha. Alhamdulilah, everything ok. Walaupun dah belasah rendang, ketupat, nasi himpit, ayam kuzi, soto dan macam-macam lagi, badan dan stamina still maintain. Muahaha.. :p

  5. Biasa la tu kalau dah berkumpul ramai2…. tu tak tengok anak sedara akak, macam pasar ikan riuhnya raya pertama…..tapi seronok…

  6. comelnya!. patutla paksu nya mrah ala kadar je. hehe.
    abgrazif utara kt bhgn mana?
    bole geng ni.

  7. SALAM BRO

    Raya pi cari kitab lama
    Jumpa Buku sajak Lama
    MOKTAR AWANG penulis sajak ketuhanan

    lawat blog abg http://abghalim.blogspot.com/
    untuk melihat buku

  8. muka paksu cute sgt kot…
    x seram langsung… budak2 pun x takut..
    hee~~

    selamat ari raya juga bro razif… ^^

  9. paksu…maybe intonasi paksu tuh lembut sangat..
    ataupun muka paksu yang garang tuh nampak kelakar:)

    xxxxxxxxxxxxxxxxxcensoredxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
    sbb paksu sha yang sekarang nieh sangatlah garang…
    kalau kerjakan pokok cabai dia…maunya dicabai mulut anak buah!:P

  10. Handsome budak Luqman tu…leh cup wat menantu! Hehehe…razif, tak baik label budak nakal tau!!!! Dia nakal sebab dia cerdik. Panggil jer dia budak bertuah ker, cerdik ker. Kepala otak dia berputar2 cari idea nak wat apa kasi Pak Su dia marah…hahaha. Selamat Hari Raya dari akak sekeluarga. Semoga ceria selalu.

  11. Luqman Hakim la nama dia….. hehe. Selamat hari raya aidilfitri. maaf zahir dan batin.

  12. hehe.. comel anak buah tuan… saya punya ank buah pun ada yg aktif jgk… hyperactive.. berlari je kejenya… kadang2 sangat baik.. kadang2 x faham dibuatnya… hehe

  13. comelllllllllllllllllll!

    selamat hari raya!
    duit raya?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: